Ca. 10% af alle danskere lider i perioder af søvnløshed og der kan være særdeles mange forskellige årsager til dette.

Er der tale om en klassisk problemstilling med  “Ruminationer” – at man ligger og tænker på en masse ting og derfor ikke kan falde i søvn for “tanker”, er vejen frem, ikke at bedøve hjernen med medicin, men i stedet at forsøge anvende forskellige psykologiske redskaber til at kunne lægge sine tanker på hylden så at sige.

Nogle har måske alligevel gjort sig erfaringer med at anvende sovemedicin i kortere eller længere perioder. Sovemedicin er ikke egnet til langvarigt brug og Styrelsen for Patientsikkerhed har stort fokus på at vi læger skal nedbringe vores patienters anvendelse af sovemedicin. Dette er helt i tråd med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Virkningen af sovemedicin forsvinder efter 6-8 uger og derefter har man kun bivirkningerne og den fysiske og psykiske afhængighed tilbage.
Sovemedicin er ekstremt vanedannende og sløvende. Den giver svimmelhed og ubalance og er vist at øge risikoen for fald og hoftebrud. Ved langvarigt brug kan medicinen forsage en demenslignende tilstand, og den giver dårligere kogntion og evne til at løse komplekse opgaver. Endelig og vigtig for mange: Man må  ikke køre bil, hvis man har taget sovemedicin.

Selv om det for mange patienter kan virke som en helt uoverstigelig opgave, at skulle undvære sovemedicin, har vi mange gange haft held til at hjælpe folk af med sin medicinafhængighed, og næsten alle vore patienter fortæller om en bedre og mere sammenhængende søvn – efter en hård afvænningsperiode. Dette budskab er helt centralt i vores tilstræbelser for at bruge krudt på at tale med vore patienter om behandling af søvnløshed.

I starten af 2020 har alle lægerne i Skanderborg kommune har sat sig sammen med en søvnspecialist for at optimere behandlingen af søvnbesvær. Målet er at sænke forbruget af og optimalt helt at undgå udstedelse af sovemedicin i hele kommunen.

Vigtigere end at bruge sovemedicin er i virkeligheden at blive klog på og forstå søvnens fysiologi – for at kunne “lære” at sove bedre.

En sjælden ny- eller gen-udstedelse af sovemedicin kræver helt særlige omstændigheder – og kræver altid fremmøde i læge klinikkerne. Det kan ikke klares pr. mail/ telefon.

Bliv klogere ved et klik på disse links: 

Om Sovemedicin

Om Søvnens fysiologi 

Tag en snak med din sædvanligt benyttede læge ved evt. spørgsmål om søvnløshed.

Med venlige hilsner  Familielægerne